Blog kategorie
Witamina D i jej rola w organizmie
Witamina D i jej rola w organizmie

Witamina D, podobnie jak szereg pozostałych witamin, pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Każdy z tych związków jest niezbędny do utrzymania dobrostanu w ciele człowieka; coraz częściej doceniana jest istotna rola witaminy D - jej odpowiedni poziom ma wpływ na wiele ważnych procesów życiowych jak chociażby mineralizacji kości.

czytaj całość »
Witaminy w życiu człowieka
Witaminy w życiu człowieka

Słowo "witaminy" pochodzi z łaciny, zawierając frazę 'vitae' oznaczającą życie - doskonałe określenie tych ważnych związków chemicznych. Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór wiąże się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

czytaj całość »
Colostrum - czy warto stosować ?

Nadchodzący okres przejściowy wiąże się ze zwiększoną częstotliwością zapadania na infekcje - szczególnie w okresie aktywności koronawirusów istotne staje się wspomaganie organizmu w walce z patogenami. Obniżona odporność to częsty problem, zwłaszcza wśród ludzi starszych, osłabionych lub dzieci - warto znać kilka skutecznych sposobów na wzmocnienie aktywności układu immunologicznego.

Naturalnym składnikiem występującym w przyrodzie, który stymuluje naszą odporność jest colostrum, czyli siara. To substancja, która pojawia się w gruczołach mlecznych wszystkich ssaków tuż po porodzie i stanowi pierwszy pokarm ich potomstwa. Z chemicznego punktu widzenia, colostrum jest mieszaniną białek, peptydów, minerałów oraz witamin, a przede wszystkim immunoglobulin, które bezpośrednio oddziałują na układ odpornościowy; warto zauważyć, że siara bydlęca zawiera ok. 250 cennych aktywnych składników. Na szczególne wyróżnienie zasługują wspomniane immunoglobuliny: to inaczej przeciwciała, czyli białka bezpośrednio oddziałujące na patogeny atakujące organizm. Znane są immunoglobuliny należące do następujących klas:

  • immunoglobuliny klasy A: IgA
  • immunoglobuliny klasy E: IgE
  • immunoglobuliny klasy M: IgM
  • immunoglobuliny klasy G: IgG
  • immunoglobuliny klasy D: IgD

Przeciwciała należące do klasy IgG stanowią większość w mieszaninie związków chemicznych zwartych w colostrum bydlęcym, które jest najczęściej używanym surowcem do produkcji suplementów diety przeznaczonych dla ludzi)- to właśnie te immunoglobuliny mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Przeciwciała pełnią także ważną rolę w neutralizacji potencjalnych alergenów, dlatego warto stosować colostrum u osób o podwyższonej reakcji alergicznej na czynniki środowiskowe; stosowanie siary może zmniejszyć objawy alergii sezonowej. Warto także wspomnieć o pozytywnym wpływie colostrum na mikroflorę jelitową, której stan bezpośrednio rzutuje na kondycję całego organizmu oraz na samopoczucie. Zła dieta, stosowanie używek czy antybiotykoterapia przyczyniają się do wyjałowienia flory bakteryjnej - do preparatów probiotycznych warto dołączyć suplement zawierający colostrum o wysokiej zawartości immunoglobulin. Przy wyborze odpowiedniego preparatu należy kierować się zawartością IgG oraz sposobem pozyskiwania colostrum - najcenniejsza jest siara zbierana po kilku godzin po porodzie, a następnie odpowiednio długo suszona. Liofilizacja jest najlepszym sposobem na zachowanie wszystkich niezbędnych właściwości colostrum - polecamy suplement diety firmy Laborell, który dostarcza wysokojakościowego colostrum w optymalnej cenie: Colostrum LABORELL

czytaj całość »
Jakie suplementy stosować przy diecie wegetariańskiej ?

W obecnych czasach coraz większą popularność zyskuje dieta eliminująca mięso lub/i produkty pochodzenia zwierzęcego - rosnąca świadomość konsumentów, względy etyczne oraz ekologiczne, a także walory prozdrowotne to główne powody, dla których dieta bezmięsna znajduje coraz więcej zwolenników.

Wegetarianizm to szeroki termin, w którym znajdziemy kilka odmian takiego stylu żywieniowego:

  • fleksitarianizm: to faza pośrednia pomiędzy tradycyjnym stylem żywienia opartym na mięsie a wegetarianizmem - zakłada zmniejszenie ilości spożywanego mięsa i produktów odwierzęcych na rzecz zwiększonego udziału warzyw w diecie;
  • pescowegetarianizm: eliminacja mięsa czerwonego i drobiu, dopuszczone spożycie ryb i owoców morza, a także nabiału i jaj;
  • laktoowowegetarianim: eliminacja mięsa, dopuszczone spożywania nabiału oraz jaj;
  • laktowegetarianim: eliminacja mięsa oraz jajek, dopuszczone spożycie nabiału;
  • owowegetarianizm: eliminacja mięsa oraz nabiału, dopuszczone spożycie jajek;
  • weganizm: eliminacja mięsa oraz wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego: wykluczone są jajka, nabiał, miód i produkty pszczele;

Dieta roślinna niesie ze sobą szereg korzyści prozdrowotnych: dostarczenie witamin i minerałów, większa lekkostrawność oraz różnorodność pokarmów, zmniejszone ryzyko zachorowania na nadciśnienie, cukrzycę czy miażdżycę (te choroby w dużej mierze wynikają z nieprawidłowego stylu żywienia). Niestety, nieprawidłowo zbilansowana dieta eliminująca mięso lub/i produkty pochodzenia zwierzęcego prowadzi do wystąpienia niedoborów ważnych składników odżywczych – dlatego wegetarianie powinni monitorować swój stan zdrowia, by w razie potrzeb zadbać o suplementację.

Niedobory w diecie roślinnej dotyczą przede wszystkim:

  • Żelaza: mięso czerwone jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnej formy żelaza;
  • Witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12 – te związki występują przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego (nabiał, podroby), dlatego osoby na diecie wegańskiej powinny stale przyjmować suplementy bogate w te witaminy.
  • Osoby eliminujące z diety ryby i owoce morza powinny suplementować kwasy omega-3 oraz omega-6, a także witaminę D3, której niedobory są powszechnym problemem – także wśród osób spożywających mięso.

Dla wegetarian i wegan szczególnie polecamy nasz suplement Methylo B-50 complex to unikalny produkt bogaty w witaminy z grupy B, w wysokich dawkach. Celulozowa kapsułka oraz brak składników pochodzenia zwierzęcego czynią ten suplement idealnym wyborem dla osób stosujących dietę roślinną.

Naturalne sposoby wspomagania układu odpornościowego

Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonego ryzyka zapadania na wszelakie infekcje, głównie układu oddechowego - szczególnie w okresie aktywności koronawirusów i wirusa grypy jesteśmy narażeni na atak patogenów. Warto wówczas zadbać o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, aby poradził sobie z obecnością wirusów w swoim otoczeniu: to właśnie sprawna odpowiedź systemu immunologicznego gwarantuje zdrowie i dobrą kondycję.

Naturalne sposoby wzmocnienia odporności są znane od zarania dziejów, kiedy tradycyjna farmakoterapia jeszcze nie istniała bądź dostęp do niej był utrudniony; ludzie od zawsze sięgali po dobrodziejstwa natury w celu leczenia wszelakich chorób i dolegliwości. W dzisiejszych czasach stosowanie leków często wydaje się przesadne, warto w pierwszej chwili sięgnąć po znane i sprawdzone sposoby wspomagania odporności:

  • imbir: to znana roślina uprawna, ceniona zarówno w naturalnej terapii ale i w kosmetologii oraz w kuchni. Imbir jest rośliną o działaniu rozgrzewającym, pobudzającym krążenie oraz odkażającym - sprawdza się np. w płukankach jamy ustnej i gardła przy infekcjach górnych dróg oddechowych;
  • miód: naturalny antybiotyk o wszechstronnym działaniu, dodatkowo wspomaga regenerację organizmu przy osłabieniu, dostarcza potrzebnej energii;
  • kurkuma: kolejne kłącze o dobroczynnym wpływie na ludzki organizm, a także znany składnik kuchni indyjskiej (wchodzi w skład popularnej przyprawy curry, nadając jej intensywnie żółty kolor). Kurkumina zawarta w kłączach ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewające oraz wspomagające trawienie; wielu naukowców bada jej potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i hamujące aktywność wirusów;
  • jeżówka purpurowa: popularnie zwana echinaceą od łacińskiej nazwy gatunkowej ma za zadanie pobudzenie komórek odpornościowych do walki z patogenami; działa przeciwzapalnie, rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie;

Jak łatwo zauważyć, istnieje wiele dodatków żywieniowych wzmacniających układ immunologiczny w okresie zwiększonej aktywności wirusów i bakterii, odpowiedzialnych za popularne infekcje dróg oddechowych. Warto skorzystać i regularnie stosować preparaty zawierające naturalne składniki, nie zapominając o prawidłowej i zbilansowanej diecie oraz odpowiedniej ilości snu, a także czasu przeznaczonego na odpoczynek i regenerację. Suplementy diety są dobrym uzupełnieniem wsparcia organizmu w walce z patogenami: polecamy suplement diety MyGinger shot w wygodnej formie płynnej: myGinger shot

Jak poprawić stan skóry, włosów i paznokci ?

Jak poprawić stan skóry, włosów i paznokci ?

Zdrowe i błyszczące włosy, promienna skóra oraz mocne paznokcie to marzenie każdej kobiety - szczególnie w okresie jesiennozimowym nasze ciało ma zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, szczególnie z powodu niedoboru witaminy D3. Wiele kobiet  boryka się wówczas z wypadającymi i pozbawionymi blasku włosami, paznokcie stają się łamliwe - dlatego tak istotne jest dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów. W lecie zazwyczaj spożywamy większą ilość owoców i warzyw, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ważne składniki mające istotny wpływ na kondycję skóry i paznokci, do których zaliczamy:

  • biotyna: znana również jako witamina H lub B7, jej prawidłowe stężenie ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci;
  • cynk: to cenny mikroelement, który bierze udział w przemianach metabolicznych oraz jest składnikiem wielu kluczowych enzymów; niedobór cynku objawia się wypadaniem włosów, trudnością w gojeniu się ran oraz wypryskami na skórze;
  • miedź: kolejny ważny mikroelement, niezbędny do funkcjonowania wielu organizmów żywych - pierwiastek miedzi jest w obecny w wielu enzymach, biorących udział np. w reakcjach oddychania komórkowego. Niedobory miedzi mogą wiązać się niedokrwistością, ponieważ niedobór miedzi obniża wchłanianie żelazo; dodatkowo niski poziom miedzi pogarsza wydajność procesu syntezy kolagenu, przez co skóra traci swoją elastyczność;
  • mangan: mikroelement mający bardzo duży wpływ na wzrost i rozwój układu kostnego, a także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego; to istotny pierwiastek, wpływający na sprawność seksualną oraz płodność - jego niedobory mogą objawiać się niskim poziomem libido; u kobiet niski poziom manganu wiąże się z wypadaniem włosów oraz pękaniem skóry;

Dbając o włosy, skórę i paznokcie warto pamiętać o kilku cennych ekstraktach roślinnym: ekstrakt z pokrywy, ze skrzypu polnego i z pestek winogron; dodatkowo nie należy zapominać o unikatowych ekstraktach, które mają działanie potwierdzone kliniczne - mowa tutaj o ekstrakcie z zielonego groszku oraz z pszczelnika mołdawskiego.

Wszystkie te składniki znajdziemy w unikalnym produkcie firmy Laborell: Visalin

Ekonomiczne stosowanie, wysokie stężenie witamin, minerałów oraz bogactwo ekstraktów roślinnych czyni ten produkt wyjątkowo dobrze dopasowanym do potrzeb kobiet: regularne stosowanie wyraźnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ 888 333 005
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium